Posjeta delegacije Ustavnog suda Republike AustrijeDelegacija Ustavnog suda Republike Austrije 16. i 17. aprila 2018. godine boravi u službenoj uzvratnoj posjeti Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

U ime Ustavnog suda Republike Austrije, u radnoj posjeti Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine su predsjednica Ustavnog suda Republike Austrije dr. Brigitte Bierlein, sudija prof. dr. Wolfgang Brandstetter (bivši vicekancelar i ministar pravde Austrije), sudija dr. Nikolaus Bachler (ujedno sudija Vrhovnog administrativnog suda) i šef protokola Ustavnog suda Austrije dr. Reinhild Huppmann.

Saradnja između dvaju sudova odvija se već duži niz godina, i to u okviru međunarodnih organizacija, Evropske i Svjetske konferencije ustavnih sudova, čiji su članovi oba ustavna suda, a bilateralna saradnja je inicirana i uspostavljena 2017. godine kada je Ustavni sud Republike Austrije bio domaćin delegaciji Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Stručne razgovore s kolegicama i kolegama iz Ustavnog suda Republike Austrije u ime Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vodit će predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mirsad Ćeman, potpredsjednici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić i Zlatko M. Knežević i sutkinja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić.

U okviru opće teme stručnih razgovora koji će se odvijati u okviru programa posjete „Ustavni sud u ustavnopravnom sistemu – iskustva Austrije i Bosne i Hercegovine“, učesnici razgovora, delegacije dvaju sudova, razmijenit će iskustva, stavove i mišljenja  o nekoliko podtema, i to „Uloga i nadležnost Ustavnog suda“, „Nezavisnost i samostalnost“ i „Percepcija i odnos ostalih organa javne vlasti i građana prema odlukama Ustavnog suda (pitanje prihvatanja i provođenja sudskih odluka)“.

U okviru programa posjete predsjednicu dr. Brigitte Bierlein, članove delegacije  Ustavnog suda Austrije i domaćina Ustavni sud Bosne i Hercegovine primit će predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Podijeli
Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.