Posjet delegacije Ustavnog suda Republike AustrijeDelegacija Ustavnog suda Republike Austrije 16. i 17. travnja 2018. godine boravi u službenom uzvratnom posjetu Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

U ime Ustavnog suda Republike Austrije, u radnom posjetu Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine su predsjednica Ustavnog suda Republike Austrije dr. Brigitte Bierlein, sudac prof. dr. Wolfgang Brandstetter (bivši vicekancelar i ministar pravde Austrije), sudac dr. Nikolaus Bachler (ujedno sudac Vrhovnog administrativnog suda) i šef protokola Ustavnog suda Austrije dr. Reinhild Huppmann.

Suradnja između dvaju sudova odvija se već dulji niz godina, i to u okviru međunarodnih organizacija, Europske i Svjetske konferencije ustavnih sudova, čiji su članovi oba ustavna suda, a bilateralna suradnja je inicirana i uspostavljena 2017. godine kada je Ustavni sud Republike Austrije bio domaćin delegaciji Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Stručne razgovore s kolegicama i kolegama iz Ustavnog suda Republike Austrije u ime Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vodit će predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mirsad Ćeman, dopredsjednici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić i Zlatko M. Knežević i sutkinja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić.

U okviru opće teme stručnih razgovora koji će se odvijati u okviru programa posjeta „Ustavni sud u ustavnopravnom sustavu – iskustva Austrije i Bosne i Hercegovine“, sudionici razgovora, delegacije dvaju sudova, razmijenit će iskustva, stajališta i mišljenja  o nekoliko podtema, i to „Uloga i nadležnost Ustavnog suda“, „Neovisnost i samostalnost“ i „Percepcija i odnos ostalih organa javne vlasti i građana prema odlukama Ustavnog suda (pitanje prihvaćanja i provođenja sudskih odluka)“.

U okviru programa posjeta predsjednicu dr. Brigitte Bierlein, članove delegacije  Ustavnog suda Austrije i domaćina Ustavni sud Bosne i Hercegovine primit će predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Podijeli
Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.