Izvještaj o pravu na slobodu i sigurnost ličnosti i pravu na slobodu izražavanja predstavljen sudijama u Mostaru

Ustavni sud Bosne i Hercegovine predstavio je sudijama Općinskog i Kantonalnog suda u Mostaru izvještaj „Praksa sudova u Bosni i Hercegovini u pogledu prava na slobodu i sigurnost ličnosti i prava na slobodu izražavanja“.

Izvještaj su predstavili predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić i registrar Suda Zvonko Mijan 6. septembra u Mostaru.

„Jedan od vrlo bitnih standarda u ocjeni demokratskog ustroja društva (države) jest stupanj slobode izražavanja i koliko se država upliće u ograničenja slobode izražavanja. Bez slobode izražavanja nema pluralizma mišljenja, a bez pluralizma mišljenja imamo jednoumlje i u pravilu autoritarne režime, što onemogućava razvoj demokracije“, rekao je predsjednik Tadić u uvodnom obraćanju.

Izvještaj o pravu na slobodu i sigurnost ličnosti i pravu na slobodu izražavanja sačinili su Ustavni sud Bosne i Hercegovine i Centar AIRE – Program za Zapadni Balkan.

U izvještaju su na jednostavan i pristupačan način prikazane relevantne odluke sudova i načela tumačenja normi iz važnih oblasti Evropske konvencije o ljudskim pravima, a to su zaštita prava iz člana 5. (pravo na slobodu i sigurnost ličnosti) i zaštita prava iz člana 10. (pravo na slobodu izražavanja).

Zoran Krtalić, predsjednik Kantonalnog suda u Mostaru, izrazio je zadovoljstvo što su predstavnici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine održali prezentaciju o ovoj temi i predstavili izvještaj.

Izvještaj je do sada predstavljen sudijama Apelacionog i Osnovnog suda u Distriktu Brčko, te sudijama Kantonalnog suda u Sarajevu, a u narednom periodu će biti predstavljen i sudijama Okružnog i Osnovnog suda u Banjoj Luci te sudijama Kantonalnog i Općinskog suda u Tuzli.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.