Izvješće o pravu na slobodu i sigurnost ličnosti i pravu na slobodu izražavanja predstavljeno sucima u Mostaru

Ustavni sud Bosne i Hercegovine predstavio je sucima Općinskog i Kantonalnog suda u Mostaru izvješće „Praksa sudova u Bosni i Hercegovini u pogledu prava na slobodu i sigurnost ličnosti i prava na slobodu izražavanja“.

Izvješće su predstavili predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić i registrar Suda Zvonko Mijan 6. rujna u Mostaru.

„Jedan od vrlo bitnih standarda u ocjeni demokratskog ustroja društva (države) jest stupanj slobode izražavanja i koliko se država upliće u ograničenja slobode izražavanja. Bez slobode izražavanja nema pluralizma mišljenja, a bez pluralizma mišljenja imamo jednoumlje i u pravilu autoritarne režime, što onemogućava razvoj demokracije“, rekao je predsjednik Tadić u uvodnom obraćanju.

Izvješće o pravu na slobodu i sigurnost ličnosti i pravu na slobodu izražavanja sačinili su Ustavni sud Bosne i Hercegovine i Centar AIRE – Program za Zapadni Balkan.

U izvješću su na jednostavan i pristupačan način prikazane relevantne odluke sudova i načela tumačenja normi iz važnih oblasti Europske konvencije o ljudskim pravima, a to su zaštita prava iz članka 5. (pravo na slobodu i sigurnost ličnosti) i zaštita prava iz članka 10. (pravo na slobodu izražavanja).

Zoran Krtalić, predsjednik Kantonalnog suda u Mostaru, izrazio je zadovoljstvo što su predstavnici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine održali prezentaciju o ovoj temi i predstavili izvješće.

Izvješće je do sada predstavljeno sucima Apelacijskog i Osnovnog suda u Distriktu Brčko, te sucima Kantonalnog suda u Sarajevu, a u narednom razdoblju će biti predstavljeno i sucima Okružnog i Osnovnog suda u Banjoj Luci te sucima Kantonalnog i Općinskog suda u Tuzli.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.