Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field posjetio Ustavni sud Bosne i Hercegovine

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field posjetio Ustavni sud Bosne i Hercegovine

Njegova ekselencija Matthew Field, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, posjetio je 22. februara 2022. godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Ambasadora Fielda u posjetu je primio predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić.

Predsjednik Tadić je prezentirao ambasadoru činjenice o ustavnom položaju, organizaciji i funkcioniranju Ustavnog suda BiH, o apelacionoj i apstraktnoj nadležnosti, kao i relevantne statističke podatke o radu Ustavnog suda. Sagovornici su se u razgovoru osvrnuli i na mjesto i ulogu Ustavnog suda BiH u ustavnopravnoj strukturi Bosne i Hercegovine, te na značaj odluka Ustavnog suda BiH u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine, kao i na važnost njihove implementacije. Iskazana je veoma dobra i uspješna dosadašnja saradnja Ustavnog suda BiH s Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini. U vezi s tim, predsjednik Tadić je iskoristio priliku da i lično zahvali ambasadoru Fieldu na podršci koju Britanska ambasada pruža Ustavnom sudu BiH u realizaciji projekata koji služe unapređivanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Field je zahvalio na prijemu, razmjeni mišljenja i informacijama koje je dobio od predsjednika Tadića prilikom posjete. Istakao je važnost uloge Ustavnog suda BiH u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine, posebno u segmentu vladavine prava, te poželio Ustavnom sudu uspješan nastavak rada.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.