151. sjednica Velikog vijeća

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao redovnu, 151. sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Od odluka koje je danas donio Ustavni sud izdvaja:

AP 4754/20 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da je došlo do kršenja apelantovog prava na pravično suđenje kada su redovni sudovi propustili ispitati da li je tužba u konkretnom slučaju podnesena u zakonskom roku, iako po zakonu na blagovremenost tužbe paze po službenoj dužnosti, kako u prvostepenom tako i u drugostepenom postupku.

AP 603/21 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da je došlo do kršenja prava na pravično suđenje kada su redovni sudovi odbacili apelantov zahtjev za sudsko odlučivanje u situaciji kada se apelant potpisao u rubrici prekršajnog naloga o prihvatanju odgovornosti, ali su propustili ispitati i ocijeniti apelantove navode da je to učinio pod prisilom.

AP 2080/22 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da je došlo do kršenja prava na slobodu izražavanja kada je Visoko sudsko i tužilačko vijeće apelantu izreklo disciplinsku kaznu (javna opomena) zbog riječi koje je napisao u žalbi na odluku suda u predmetu u kojem je učestvovao kao stranka u postupku a ne kao nadležni tužilac, što nije proporcionalno legitimnom cilju koji se htio postići, te stoga nije „neophodno u demokratskom društvu“.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.