138. sjednica Velikog vijeća

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao redovnu, 138. sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Od odluka koje je danas donio Ustavni sud izdvaja:

AP 1239/21 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da miješanje u pravo na „privatni život“, koje je izvršeno osporenim zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije Vlade Republike Srpske, kao uskog segmenta izvršne vlasti, o obaveznom nošenju zaštitne maske u zatvorenom prostoru, predstavlja kršenje prava na „privatni život“ kada je u slučaju donošenja i preispitivanja naređene mjere izostalo aktivno učešće najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti Republike Srpske. S druge strane, Ustavni sud je zaključio da je neosnovan dio apelacije u kojem se zahtijeva ukidanje osporenog zaključka zbog postojanja nesumnjivog javnog interesa za uvođenje neophodnih mjera zaštite stanovništva od pandemije i nastupanja negativnih posljedica.

AP 3012/21 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da je osporenim odlukama kojima je apelant potpuno lišen poslovne sposobnosti povrijeđeno pravo na „privatni život” jer u konkretnom slučaju prilikom izricanja tako ozbiljne mjere iz obrazloženja osporenih odluka ne proizlazi da su se poštovali zahtjevi propisani zakonom niti standardi Evropskog suda za ljudska prava u predmetima koji su pokretali pitanje lišavanja poslovne sposobnosti na koje je ukazano ovom odlukom.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.