134. sjednica Velikog vijeća

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao redovnu, 134. sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Od odluka koje je danas donio Ustavni sud izdvaja:

AP 3166/20 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da postoji kršenje apelantovog prava na pravično suđenje kada redovni sudovi svoje odluke u konkretnom slučaju nisu utemeljili na odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Federacije BiH u slučaju činjenja prekršaja iz člana 54. tog zakona,  tj. nepostupanja  po naredbama o zabrani kretanja.

AP 1805/21 – u kojoj je Ustavni sud, između ostalog, zaključio da nema povrede apelanticinog prava na poštivanje porodičnog života. Utvrđeno je da je osporena odluka redovnog suda  kojom je apelantici (majci mldb. djeteta) naloženo da preda mldb. dijete apelantu (ocu mldb. djeteta) u mjesto posljednjeg prebivališta djeteta utemeljena na odredbama čl. 12. i 13. Konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Copyrights @ 2022 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.