102. sjednica Velikog vijeća

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao redovnu, 102. sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Od odluka koje je danas donio Ustavni sud izdvaja:

AP 1857/18 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da postoji povreda prava na pravično suđenje iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (Evropska konvencija) kada je u okolnostima konkretnog slučaja od momenta apelantovog saznanja za postojanje „optužbe“ proteklo nešto više od tri godine, a nadležno tužilaštvo nije ponudilo bilo kakve razloge i obrazloženja za trajanje istrage, odnosno nije obavijestilo Ustavni sud o tome da li je Kolegij Tužilaštva preduzeo ili preduzima mjere s ciljem okončanja istrage.

AP 1118/18u kojoj je Ustavni sud zaključio da postoji povreda prava na pravično suđenje iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije jer je arbitraran stav redovnih sudova da se pravni institut vremenskog važenja Krivičnog zakona iz člana 5. Krivičnog zakona FBiH ne može primijeniti na institut zamjene kazne zatvora za novčanu kaznu iz člana 43a. Krivičnog zakona FBiH.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Podijeli
Copyrights @ 2022 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.