Уставни суд Босне и Херцеговине одржао семинар за стручно особље о теми „Родно засновано насиље и фемицид – превенција и заштита“

Уставни суд Босне и Херцеговине (УСБиХ) је од 27. до 29. фебруара 2024. године у Тарчину одржао семинар за стручно особље УСБиХ о теми „Родно засновано насиље и фемицид – превенција и заштита“. Семинару је присуствовало 50 учесника, а организовао га је AIRE центар уз подршку Уједињеног Краљевства.

Догађај је отворила предсједница УСБиХ Валерија Галић, која је у свом уводном обраћању нагласила да упркос „десетљећима активизма организација које се баве борбом за женска права те све већем дјеловању кроз усвајање бројних међународних докумената о забрани дискриминације жена, а посебно усвајањем Истанбулске конвенције, свијет не успијева зауставити фемицид“.

„Спречавање фемицида је текућа расправа која покреће многа још увијек неријешена питања. То значи да сви морамо учинити више. Напори у борби против ове појаве морају укључивати свеобухватан приступ, адекватне законске оквире и мјере, друштвене промјене и промицање равноправности сполова. На крају, и то што смо се данас окупили да причамо о овој важној теми један је од напора да се нешто учини и да се ова појава спријечи“, казала је Галић.

„AIRE центар поносан је на дугогодишње партнерство и успјешну сурадњу с Уставним судом Босне и Херцеговине. Наша организација кроз пројекте у Босни и Херцеговини и регији Западног Балкана, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства, проводи активности усмјерене на јачање правосудног одговора против организираног криминала, корупције, родно заснованог насиља и фемицида“, казала је у свом уводном обраћању Мартина Рагуж, менаџерка пројекта „Јачање капацитета правосуђа за борбу против организованог криминала и некажњивости у БиХ“ AIRE центра.

„Ово партнерство довело је до израде стручних публикација, анализа и организовања стручних скупова, а кључно је за промицање владавине права и усклађивање судске праксе са стандардима Европске конвенције о заштити људских права и слобода у Босни и Херцеговини, али и регији“, додала је Рагуж.

Рагуж је појаснила да је овај стручни семинар плод заједничког дјеловања два пројекта које имплементира AIRE центар и помоћу којег ова организација јача капацитете правосуђа у борби против организованог криминала кроз призму родне равноправности.

Учесницима семинара обратила се и Севима Сали-Терзић, регистар УСБиХ, која је нагласила да је фемицид, као најекстремнији вид родно заснованог насиља, убиство жене које је учињено из мржње према женама, презира, жеље за доминацијом над женом и контролом над њеним животом.

„Према релевантним извјештајима, фемицид у породичним и партнерским односима представља значајан дио свих убистава жена у свијету, а већина убистава жена и дјевојчица је родно мотивирана“, појаснила је Сали-Терзић.

У оквиру семинара, др Косана Бекер, програмска директорица FemPlatza, и др Невена Петрушић, професорица Правног факултета у Нишу, говориле су о узроцима и посљедицама родно заснованог насиља над женама, насиљу у интимном партнерском контексту и фемициду као најекстремнијој манифестацији насиља над женама. На догађају је приказан и филм „Шејла“ који говори о убиству деветнаестогодишње Шејле Бакије у Црној Гори. Њено убиство подстакло је неколико хиљада грађана и грађанки Црне Горе, али и региона, да протестују против дисфункционалности и неефикасности система чији је задатак заштита од насиља.

Фокус посљедњег дана стручног семинара био је на обавезама државе у контексту родно заснованог насиља, те на пракси УСБиХ и Европског суда за људска права у овом пољу. Др Мидхат Измирлија, ванредни професор Правног факултета у Сарајеву, говорио је о правима жена и обавезама државе у контексту заштите од родно заснованог насиља. Немања Ристић, стручни сарадник у Канцеларији регистрара УСБиХ, представио је праксу овог суда у погледу родне равноправности, док је Ермина Думањић, шефица Одјељења за уставносудску праксу УСБиХ, о овој теми говорила кроз праксу Европског суда за људска права.

У оквиру догађаја представљена су и најновија истраживања о фемициду у Босни и Херцеговини и региону.

Од 2020. до 2022. године у Босни и Херцеговини почињена су 32 фемицида, показало је истраживање AIRE центра и FemPlatza под називом „Судски одговор на фемицид на Западном Балкану: Правни оквир и судска пракса“. Анализом судских пресуда, ово истраживање показало је да је већина фемицида почињена у дому жртве, те да су у већини случајева починиоци њихови интимни партнери и чланови њихових породица.  

Добар судски одговор може допринијети сузбијању родно заснованог насиља и фемицида само ако казне одразе тежину злочина. У оквиру догађаја, AIRE центар и FemPlatz представили су и приручник за правосуђе под називом „Поступање у случајевима фемицида“ који би судијама пружио смјернице за квалификацију кривичног дјела и одмјеравање казни, а који садржи препоруке и за друге учеснике кривичног поступка, попут тужилаца и адвоката, за заштиту права жртава у поступку укључујући и захтјеве за накнаду штете у кривичном поступку.