Саопштење за јавност

Уставни суд Босне и Херцеговине је већ годинама изложен различитим политичким нападима и притисцима. Ти притисци су у посљедњих годину и по дана досегли кулминацију неименовањем упражњених судијских позиција, притиском на једног судију да напусти Уставни суд одласком у пријевремену пензију, те ширењем неистина о раду Суда путем појединих, на сву срећу малобројних, медија.

Рад Уставног суда Босне и Херцеговине је законит и транспарентан. То доказују сви финансијски извјештаји, извјештаји о обављеној финансијској ревизији и сви други званични документи који су јавни и објављени на службеној интернет страници Уставног суда.

Тачно је да Уставни суд већ годинама уназад скреће пажњу свим релевантним институцијама да је неприхватљива пракса да тијела извршне власти подзаконским актима уређују питања која се тичу организације, рада и пословања Уставног суда, нарочито када се таквим актима садржински задире у самосталност и независност Уставног суда. То је став на којем ће Уставни суд и убудуће инсистирати.

Уставни суд изражава задовољство што је својим радом задобио повјерење грађана, које је из године у годину све веће. Потврда тога је све већи прилив предмета, подједнако из оба ентитета и из свих крајева Босне и Херцеговине. То указује да грађани Босне и Херцеговине имају повјерење у Уставни суд и то му је и сатисфакција и подстрек да настави да врши своју уставну функцију упркос политичким притисцима.