Саопштење за јавност

Уставни суд Босне и Херцеговине је 19. јуна 2023. године одржао ванредну сједницу на којој је размотрио ванредне околности у којима се Уставни суд нашао због политичких притисака на потпредсједника Златка М. Кнежевића.

У вези с тим, Уставни суд поново изражава своју безрезервну подршку потпредсједнику Кнежевићу који је, упркос разним тешкоћама с којима се суочавао, увијек у пуном капацитету доприносио раду Уставног суда. Својом професионалношћу и одлучношћу потпредсједник Кнежевић је, између осталог, тада у капацитету предсједника Уставног суда, успјешно провео Уставни суд кроз кризу изазвану пандемијом. Уставни суд најоштрије осуђује све политичке притиске на потпредсједника Кнежевића и позива све да се од тога уздрже.

Несумњиво је да се Уставни суд Босне и Херцеговине тренутно суочава с највећом кризом у посљедњих 28 година свог постојања. У јавности се тим поводом објављују и преносе дезинформације о одређеним уставноправним питањима. У вези с тим, Уставни суд подсјећа да Устав Босне и Херцеговине прописује састав и начин избора судија у Уставни суд БиХ. Нико други, нити један законодавни или извршни орган, нема уставну надлежност да „повуче“ судију који је изабран у Уставни суд Босне и Херцеговине. Једини начин на који може престати функција судији у Уставном суду је онај који прописује Устав Босне и Херцеговине.

Према Уставу Босне и Херцеговине, кворум у Уставном суду чини већина свих чланова Суда, дакле пет судија без обзира на то које их је надлежно тијело изабрало, а и одлуке се доносе већином гласова свих чланова Суда (пет судија). Одредбе Устава Босне и Херцеговине не познају могућност да Уставни суд буде у блокади, односно да не може доносити одлуке из своје надлежности. Таква могућност се не може прописати ни било којим другим правним актом ниже правне снаге од Устава Босне и Херцеговине. Имајући то у виду, Уставни суд је на данашњој ванредној сједници донио Одлуку о измјени Правила Уставног суда Босне и Херцеговине и брисао одредбу члана 39 тих правила.

Уставни суд подсјећа Представнички дом Парламента Федерације БиХ и Народну скупштину Републике Српске да већ десет, односно седам мјесеци нису извршили своју уставноправну обавезу и изабрали судије који тренутно недостају у Уставном суду, чиме отежавају рад Уставног суда.