Предсједница Валерија Галић на Конференцији у Риги

Предсједница Уставног суда Босне и Херцеговине Валерија Галић је на позив предсједника Уставног и Врховног суда Републике Летоније учествовала на Конференцији о теми „Улога правосуђа у извршењу пресуда Европског суда за људска права” која је одржана 21. септембра 2023. године у Риги, Летонија. С предсједницом Галић на Конференцији је учествовала и шефица Одјељења за уставносудску праксу Ермина Думањић.

Конференција је организована у оквиру летонијског предсједавања Комитетом министара Савјета Европе с циљем јачања заједничких вриједности унутар европског правног простора и дијалога између европских судова. Састојала се од пленарног и два издвојена засједања, а бавила се сљедећим темама: „Значај извршења пресуда Европског суда за људска права (ЕСЉП) као гаранције европске владавине права“, „Суштина националних уставних идентитета као препрека извршењу пресуда ЕСЉП“, „Дијалог између ЕСЉП и домаћих судија у имплементацији пресуда ЕСЉП“, „Res iudicata и поновно покретање поступка након пресуде ЕСЉП“, „Надзор над националним мјерама извршења пресуда ЕСЉП и подјела овлашћења“ те „Будућа перспектива: предвидиви изазови у вези с извршењем пресуда ЕСЉП“.

Током Конференције предсједница Галић сусрела се с предсједником и судијама/сенаторима Уставног и Врховног суда Републике Летоније, предсједницима и судијама других европских уставних и врховних судова, истакнутим правним стручњацима који су учествовали на Конференцији, те с њима размијенила мишљења о самој теми Конференције, као и о другим актуелним уставноправним питањима.