Предсједница Уставног суда БиХ Валерија Галић на Регионалном форуму у Тирани

Од 25. до 26. новембра 2022. године у Тирани је одржан Девети годишњи регионални форум о владавини права за Југоисточну Европу, који су организовали AIRE центар и организација Civil Rights Defenders. На Форуму о владавини права окупили су се високи представници влада, правосудних институција, академске заједнице и невладиних организација Западног Балкана уз подршку Владе Уједињеног Краљевства, Шведске и Фондације „Konrad Adenauer Stiftung“. Фокус овогодишњег скупа је била заштита људских права у ванредним ситуацијама.

Скупу су, између осталих учесника из Босне и Херцеговине и регије, присуствовале предсједница Уставног суда Босне и Херцеговине Валерија Галић и регистрар Уставног суда БиХ Севима Сали-Терзић.

Предсједница Уставног суда БиХ Валерија Галић указала је на изазове са којима се суочила БиХ у вези са тим питањем, истичући важност наставка регионалног дијалога и сарадње у сврху ефикасније заштите људских права на Западном Балкану.

„Недостатак који је уочен у Босни и Херцеговини у погледу мјера донесених током пандемије Covida-19 јесте пасивност законодавне власти да у оквиру својих надлежности јасно и благовремено успостави оквир за дјеловање извршне власти. Извршна власт је усвојила одговарајуће мјере у хитним случајевима без укључивања законодавне власти. Регионална размјена праксе на Западном Балкану је важна с обзиром на то да се то огледа у учењу нове судске праксе у области правосуђа и заштите људских права. Те земље су повезане путем свог историјског развоја, а имају сличне или исте циљеве за будући развој у овом сегменту. Поред тога, те земље су укључене у сличне пројекте који се односе на реформу правосуђа и системе заштите људских права,  који могу значајно да јачају владавину права и правну сигурност”, изјавила је предсједница Уставног суда БиХ Валерија Галић.