Предсједница Уставног суда БиХ Валерија Галић на форуму у Београду

Предсједница Уставног суда Босне и Херцеговине Валерија Галић и шефица Кабинета предсједника Ерда Зачирагић су од 2. до 3. јуна 2023. године учествовале у раду Другог форума о родној равноправности за Западни Балкан.

Форум је организирао AIRE центар уз подршку Владе Уједињеног Краљевства. На Форуму су учествовали предсједница Европског суда за људска права у Стразбуру Síofra O'Leary, садашње и бивше судије Европског суда за људска права, предсједници судова, судије и стручњаци из регије, као и међународни стручњаци с којима се предсједница Галић сусрела и размијенила мишљења о самој теми Форума, као и о другим актуелним питањима. Иначе, предсједница Галић је чланица Мреже суткиња и судија посвећених родној равноправности (GCJ мрежа).

Рад Форума је организован у облику панел-дискусија и радних група. Расправљајући о бројним кључним темама као што су родно засновано насиље, родни стереотипи у правосуђу и дискриминација на основу пола у контексту запошљавања, јавног, приватног и породичног живота, учесници су се током Форума фокусирали на кључне принципе о равноправности полова који произлазе из судске праксе Европског суда за људска права.