Правници Уставног суда БиХ учествовали на семинару о унапређивању одлука

Уставни суд Босне и Херцеговине одржао је дводневни семинар посвећен унапређивању одлука Уставног суда по узору на Европски суд за људска права.

Циљ ове едукације је да унаприједи квалитет одлука Уставног суда Босне и Херцеговине на начин да се што боље користи пракса Европског суда за људска права те да учеснике упозна с одговарајућим начином скраћивања одлука.

На семинару који је одржан 3. и 4. новембра 2022. године у Сарајеву учествовали су правници Канцеларије регистрара Уставног суда Босне и Херцеговине.

Током првог дана учесницима је представљен начин писања краћих одлука. Едукатори Енида Туркушић и Александар Ристанић, виши правни савјетници Европског суда за људска права, упознали су учеснике с начином идентификације жалбених навода и одговарајућег члана Европске конвенције о људским правима, релевантним чињеницама и принципима, као и са претрагом праксе Европског суда за људска права.

Учесници су током другог дана семинара разговарали о претпоставци невиности и минималним правима на одбрану, те о исходу поступка, произвољности у одлучивању и дужини поступка.

Семинар је отворила Валерија Галић, предсједница Уставног суда Босне и Херцеговине.

Одржавање семинара подржао је Програм за Западни Балкан AIRE центра у оквиру пројекта „Јачање капацитета правосуђа за борбу против организованог криминала и некажњивости у Босни и Херцеговини”, који се спроводи у периоду од 2022. до 2025. године уз подршку Владе Уједињеног Краљевства. Један од приоритета овог пројекта је унапређење усаглашавања и транспарентност домаће судске праксе и њена хармонизација с добром праксом, одлукама Уставног суда БиХ и Европског суда за  људска права, нарочито у области кривичног правосуђа.