Посјета делегације Уставног суда Републике АустријеДелегација Уставног суда Републике Аустрије 16. и 17. априла 2018. године борави у службеној узвратној посјети Уставном суду Босне и Херцеговине.

У име Уставног суда Републике Аустрије, у радној посјети Уставном суду Босне и Херцеговине су предсједница Уставног суда Републике Аустрије др Brigitte Bierlein, судија проф. др Wolfgang Brandstetter (бивши вицеканцелар и министар правде Аустрије), судија др Nikolaus Bachler (уједно судија Врховног административног суда) и шеф протокола Уставног суда Аустрије др Reinhild Huppmann.

Сарадња између двају судова одвија се већ дужи низ година, и то у оквиру међународних организација, Европске и Свјетске конференције уставних судова, чији су чланови оба уставна суда, а билатерална сарадња је иницирана и успостављена 2017. године када је Уставни суд Републике Аустрије био домаћин делегацији Уставног суда Босне и Херцеговине.

Стручне разговоре с колегиницама и колегама из Уставног суда Републике Аустрије у име Уставног суда Босне и Херцеговине водиће предсједник Уставног суда Босне и Херцеговине Мирсад Ћеман, потпредсједници Уставног суда Босне и Херцеговине Мато Тадић и Златко М. Кнежевић и судија Уставног суда Босне и Херцеговине Валерија Галић.

У оквиру генералне теме стручних разговора који ће се одвијати у оквиру програма посјете „Уставни суд у уставноправном систему – искуства Аустрије и Босне и Херцеговине“, учесници разговора, делегације двају судова, размијениће искуства, ставове и мишљења о неколико подтема, и то „Улога и надлежност Уставног суда“, „Независност и самосталност“ и „Перцепција и однос осталих органа јавне власти и грађана према одлукама Уставног суда (питање прихватања и провођења судских одлука)“.

У оквиру програма посјете предсједницу др Brigitte Bierlein, чланове делегације  Уставног суда Аустрије и домаћина Уставни суд Босне и Херцеговине примиће предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине.

Подијели