Одржан семинар за правнике Уставног суда БиХ

Правници Уставног суда Босне и Херцеговине учествовали су на семинару о темама „Општи оквирни споразум за мир“, „Стандарди и процес рада у пракси Европског суда за људска права“, те „Поступања заштићена чланом 9 Европске конвенције о људским правима“.

Семинар је организовао Уставни суд Босне и Херцеговине у сарадњи са Центром AIRE и уз подршку Британске амбасаде у Сарајеву, а одржан је 9. и 10. септембра 2021. године у Витезу.

Скуп су отворили предсједник Уставног суда Босне и Херцеговине Мато Тадић и регистрар Суда Звонко Мијан.

Први панел је био посвећен Дејтонском споразуму, а предавање о тој теми је одржао предсједник Мато Тадић. У свом предавању предсједник Мато Тадић је указао на глобалне политичке прилике у Европи између 1980. и 1990. године, на промјене власти у бившим социјалистичким државама, на процесе и кризе настале у бившој Југославији након смрти Јосипа Броза Тита, на кризу у Босни и Херцеговини, те на избијање сукоба и рата на простору Словеније, Хрватске и Босне и Херцеговине и на различите покушаје и планове међународне заједнице за рјешавање кризе у Босни и Херцеговини.

У другом дијелу предавања предсједник Мато Тадић је говорио о Дејтонском споразуму, те је представио детаље о току преговора у Дејтону, као и позитивне и негативне стране спровођења Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини.

Током другог панела учесници су могли да чују више о стандардима и процесу рада у Европском суду за људска права. О тој теми говорила је Бојана Бошковић-Хусановић, правна савјетница у Секретаријату Европског суда за људска права. Савјетница Бошковић-Хусановић је представила сличности и разлике у процесу обраде предмета у Европском суду за људска права и Уставном суду, те је појаснила које обавезе имају савјетници Европског суда у свакој фази процеса обраде предмета.

Други дан семинара био је посвећен теми „Увјерења и поступања заштићена чланом 9  Европске конвенције о људским правима“ о којој је говорио Борис Богдановић, стручни сарадник у Канцеларији регистрара Уставног суда Босне и Херцеговине.

Циљ семинара је био да побољша практичну примјену Европске конвенције о људским правима и да пружи подршку правосудном систему Босне и Херцеговине.