Одржан семинар за правнике Уставног суда БиХ

У оквиру заједничког пројекта Уставног суда БиХ и AIRE центра, за правнике Уставног суда Босне и Херцеговине организован је стручни семинар чији је циљ био јачање капацитета Уставног суда БиХ у заштити уставних права у оквиру апелационе надлежности.

Семинар је одржан 10. и 11. марта 2022. године на Игману уз подршку Владе Велике Британије. Скуп је отворио потпредсједник Уставног суда БиХ Мирсад Ћеман.

На семинару је истакнуто да Уставни суд БиХ у континуитету спроводи едукацију својих запосленика како би се подигао квалитет рада када су у питању предмети Уставног суда БиХ и сходно томе постигла боља организација која ће у коначници придонијети ефикаснијем и ефективнијем рјешавању предмета и скраћивању рокова у одлучивању.

Гост предавач на семинару је била госпођа Николина Катић из Канцеларије заступника Републике Хрватске пред Европским судом за људска права. Госпођа Катић се осврнула на праксу националних судова на примјеру Републике Хрватске у односу на праксу Европског суда за људска права.

Презентатори су се осврнули на тренутно актуелну тему пандемије COVID-19 с аспекта људских права, аспекта пропорционалности када су у питању људска права и слободе и с аспекта увијек актуелне теме дискриминације.

Циљ семинара је био да побољша практичну примјену Устава Босне и Херцеговине и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода и да пружи подршку правосудном систему Босне и Херцеговине.