Извјештај о праву на слободу и безбједност личности и праву на слободу изражавања представљен судијама у Мостару

Уставни суд Босне и Херцеговине представио је судијама Општинског и Кантоналног суда у Мостару извјештај „Пракса судова у Босни и Херцеговини у погледу права на слободу и безбједност личности и права на слободу изражавања“.

Извјештај су представили предсједник Уставног суда Босне и Херцеговине Мато Тадић и регистрар Суда Звонко Мијан 6. септембра у Мостару.

 „Један од врло битних стандарда у оцјени демократског устроја друштва (државе) јест ступањ слободе изражавања и колико се држава уплиће у ограничења слободе изражавања. Без слободе изражавања нема плурализма мишљења, а без плурализма мишљења имамо једноумље и у правилу ауторитарне режиме, што онемогућава развој демокрације“, рекао је предсједник Тадић у уводном обраћању.

Извјештај о праву на слободу и безбједност личности и праву на слободу изражавања сачинили су Уставни суд Босне и Херцеговине и Центар AIRE – Програм за Западни Балкан.

У извјештају су на једноставан и приступачан начин приказане релевантне одлуке судова и начела тумачења норми из важних области Европске конвенције о људским правима, а то су заштита права из члана 5 (право на слободу и безбједност личности) и заштита права из члана 10 (право на слободу изражавања).

Зоран Крталић, предсједник Кантоналног суда у Мостару, изразио је задовољство што су представници Уставног суда Босне и Херцеговине одржали презентацију о овој теми и представили извјештај.

Извјештај је до сада представљен судијама Апелационог и Основног суда у Дистрикту Брчко, те судијама Кантоналног суда у Сарајеву, а у наредном периоду ће бити представљен и судијама Окружног и Основног суда у Бањој Луци те судијама Кантоналног и Општинског суда у Тузли.