Ustavni sud BiH održao konferenciju „Izvršenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine“

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 13. i 14. juna 2023. godine održao konferenciju pod nazivom „Izvršenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine“. Ovu konferenciju Ustavni sud je organizirao i održao uz pomoć i podršku Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Njegove ekselencije, ambasadora Johanna Sattlera, šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Konferenciju su otvorili predsjednica Ustavnog suda Valerija Galić i ambasador Johann Sattler.

Rad Konferencije se odvijao u tri panela pod nazivima: „Izvršenje odluka Ustavnog suda iz apstraktne nadležnosti”, moderator Mirsad Ćeman, potpredsjednik Ustavnog suda; „Izvršenje odluka Ustavnog suda iz apelacione nadležnosti”, moderator Seada Palavrić, sutkinja Ustavnog suda, i „Postupanje po odlukama Ustavnog suda i po rješenjima Ustavnog suda o neizvršenju”, moderator Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda. Panelisti i učesnici Konferencije su bili predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Cilj Konferencije je bio da se započne dijalog o ovoj veoma značajnoj temi, te da u okviru tog dijaloga svi subjekti imaju priliku istaći ono što je bitno s njihove tačke gledišta, probleme s kojima su se susretali i s kojima se susreću u ovom segmentu i dati moguća rješenja.

Ova konferencija je prvi u nizu planiranih događaja o temi izvršenja odluka Ustavnog suda. U narednom periodu planirano je održavanje follow up sastanaka o ovoj temi, također s predstavnicima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Zaključci i preporuke sa Konferencije Izvršenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.