Regionalna konferencija ustavnih sudova u Brčkom

Regionalna konferencija ustavnih sudova u Brčkom

U organizaciji Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, u saradnji s Njemačkom fondacijom za međunarodnu pravnu saradnju IRZ, danas se u Brčkom održava Regionalna konferencija ustavnih sudova o temi Porezno pravo i ustavno sudstvo“.

U radu Konferencije učestvovuju predsjednici i sudije ustavnih sudova Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije, te predstavnici i pravni eksperti Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju IRZ.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je još 2003. godine pokrenuo inicijativu za održavanje susreta ustavnih sudova država regije.

Cilj inicijative bila je razmjena iskustava, stanovišta i prakse o primjeni prava u oblasti vladavine prava, zaštite i poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i uspostavljanje stručne saradnje u vezi s drugim pitanjima od zajedničkog interesa i značaja za ustavne sudove zemalja u tranziciji. Inicijativu su prihvatili ustavni sudovi zemalja regije, a tradicija da se održavaju regionalne konferencije/okrugli stolovi, svaki put s drugom temom od zajedničkog interesa, odvija se u kontinuitetu.

Današnja konferencija, uz mnoštvo izloženih kvalitetnih prezentacija/referata o temi Konferencije, i diskusija koja je uslijedila, osvijetlile su pitanje odnosa poreznog prava i ustavnog sudstva u zemljama regije. Konferencija u tom smislu predstavlja još jedan značajan doprinos položaju, pravnoj praksi i doktrini ustavnih sudova regije.

Na Konferenciji je u četiri radne cjeline, čiji su tok i sadržaj moderirali predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mirsad Ćeman, potpredsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić, potpredsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko M. Knežević i voditelj Odjela IRZ-a za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju dr. Stefan Pürner, izloženo sedam veoma uspjelih i značajnih prezentacija/referata koji su obuhvatili gotovo sve aspekte teme Konferencije.

Svi radovi prezentirani na Konferenciji bit će objavljeni u zborniku radova Konferencije.

 

Copyrights @ 2022 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.