Potpredsjednik Mirsad Ćeman na Konferenciji u Rigi

Na poziv predsjednika Ustavnog suda Republike Latvije Aldisa Lavinša delegacija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koju su činili potpredsjednik Mirsad Ćeman i šefica Kabineta predsjednika Erda Začiragić, učestvovala je u radu Međunarodne konferencije o temi „Uloga ustavnih sudova u konkretiziranju zajedničkih vrijednosti koje ujedinjuju Evropu“, koja je 1. marta 2024. godine održana u Rigi, Latvija.

Konferencija je organizirana povodom 20. godišnjice članstva Latvije u Evropskoj uniji i s ciljem da posluži kao forum za rasprave i stvaranje novih ideja o pitanjima stalne evolucije ustavnih vrijednosti u svijetu koji se mijenja. Organizirana je u dvije panel-sesije: „Usklađivanje ustavnih identiteta država članica sa zajedničkim evropskim vrijednostima“ i „Evropski konsenzus koji oblikuje evropski javni poredak“.

Tokom Konferencije potpredsjednik Ćeman se susreo s predsjednikom i sudijama/senatorima Ustavnog i Vrhovnog suda Republike Latvije, predsjednicima i sudijama drugih evropskih ustavnih i vrhovnih sudova, istaknutim pravnim stručnjacima koji su učestvovali na Konferenciji, te s njima razmijenio mišljenja o samoj temi Konferencije, kao i o drugim aktuelnim ustavnopravnim pitanjima.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.