Posjeta Ustavnom sudu Republike Austrije

 

Delegacija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koju čine predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko M. Knežević, potpredsjednici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić i Mirsad Ćeman, sutkinja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić i šefica Kabineta predsjednika Erda Začiragić, u okviru programa neposredne bilateralne saradnje dvaju sudova boravi u radnoj posjeti Ustavnom sudu Republike Austrije u periodu od 12. do 15. septembra 2019. godine.

Ovom posjetom se realizira već ranije izražena namjera i spremnost dvaju ustavnih sudova da u okviru stručne saradnje sudije ovih sudova neposredno razmijene najbolja iskustva iz prakse ustavnog sudovanja općenito, a posebno u domenu vladavine prava i zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda.

U tom smislu, u okviru dogovorenog programa radne posjete, sudije dvaju ustavnih sudova će u dva radna dana bilateralnog susreta prezentirati svoje stručne radove, razgovarati i razmijeniti stavove i iskustva o temama koje su, u dogovoru ovih sudova, izabrane kao korisne i značajne, a to su:

1.    Utjecaj odluka Evropskog suda za ljudska prava na primjenu evropskih standarda u nacionalnom zakonodavstvu,

2.    Osiguranje vladavine prava i demokratije – uloga ustavnih sudova.

U ime Ustavnog suda Republike Austrije radnom susretu prisustvovat će potpredsjednik Ustavnog suda Republike Austrije univerzitetski prof. ddr. Christoph Grabenwarter i sudije Ustavnog suda Republike Austrije dr. Claudia Kahr, univerzitetski prof. dr. Wolfgang Brandstetter (vicekancelar van dužnosti), univerzitetski prof. dr. Georg Lienbacher, generalni sekretar ddr. Stefan Frank, šefica Protokola dr. Reinhild Huppmann i zamjenica šefice Protokola mr. Marianne Bruckmüller.

Saradnja, te razmjena stavova sa Ustavnim sudom Republike Austrije, koji ima tako dugu tradiciju, veoma su značajni, tim prije što je uspostavljanjem Ustavnog suda Austrije 1919, odnosno 1920. godine u Evropi općenito otpočela tradicija ustavnog sudovanja putem institucije ustavnog suda kao posebnog ustavnog organa.

U vezi s tim, i Bosna i Hercegovina se može pohvaliti značajnom tradicijom ustavnog sudovanja koja datira još od 1964. godine.

Podijeli
Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.