Posjeta ambasadorice, šefice Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini

 

Njena ekselencija Kathleen Kavalec, ambasadorica, šefica Misije OSCE-a, danas je prvi put nakon imenovanja na ovu poziciju posjetila Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Njenu ekselenciju, ambasadoricu Kavalec u radnu posjetu su primili predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko M. Knežević i potpredsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mirsad Ćeman.

Predsjednik Knežević i potpredsjednik Ćeman su prezentirali ambasadorici činjenice o ustavnom položaju, organizaciji i funkcioniranju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. U razgovoru sagovornici su se osvrnuli i na mjesto i ulogu Ustavnog suda BiH u ustavnopravnoj strukturi Bosne i Hercegovine, te na značaj odluka Ustavnog suda BiH u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine, kao i na značaj njihove implementacije. Naglašena je veoma uspješna dosadašnja saradnja koju Ustavni sud Bosne i Hercegovine ima sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini u domenu promoviranja i unapređenja zaštite ljudskih prava, kao i vladavine prava.

Ambasadorica Kavalec je zahvalila za prijem, razmjenu mišljenja i informacije koje je dobila od predsjednika Kneževića i potpredsjednika Ćemana prilikom posjete. Istakla je važnost uloge Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine, posebno u segmentu zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, te vladavine prava i poželjela Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine uspješan nastavak rada. 

Podijeli
Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.