152. sjednica Velikog vijeća

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao redovnu, 152. sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Od odluka koje je danas donio Ustavni sud izdvaja:

AP 156/21 - u kojoj je Ustavni sud zaključio da postoji kršenje prava apelanata na pravično suđenje, jer je Kantonalni sud u Sarajevu, nakon odluke Ustavnog suda kojom je već jednom utvrđeno kršenje prava na pravično suđenje zbog nedostataka u obrazloženju odluke tog suda, ponovo dao gotovo isto obrazloženje o pitanju pravnog interesa tužitelja za podnošenje utvrđujuće tužbe ne uvažavajući stavove koje je iznio Ustavni sud u Odluci broj AP 2321/18, koja je konačna i obavezujuća.

AP 441/21 - u kojoj je Ustavni sud zaključio da je povrijeđeno apelantovo pravo na pravično suđenje u dijelu osporene odluke u kojem je odbijen tužbeni zahtjev koji se odnosi na novčana sredstva na ostaviteljicinom bankovnom računu. Naime, Vrhovni sud FBiH uopće nije raspravio pitanje da li ta novčana sredstva predstavljaju isplaćene naknade na ime invalidnine za koju se ostaviteljica obavezala da će je iskoristiti za plaćanje troškova smještaja u domu, iako se radi o pitanju koje je nesporno od utjecaja na konačnu odluku o tom dijelu tužbenog zahtjeva.

AP 487/21 - u kojoj je Ustavni sud zaključio da postoji kršenje prava na pravično suđenje u odnosu na pravo na suđenje u razumnom roku kao jednom od elemenata prava na pravično suđenje kada je postupak pred redovnim sudovima ukupno trajao duže od 18 godina, od čega pred prvostepenim sudom duže od 12 godina. Redovni sudovi nisu ponudili razloge koji bi mogli utjecati na drugačiji zaključak Ustavnog suda.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.