149. sjednica Velikog vijeća

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao redovnu, 149. sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Od odluka koje je danas donio Ustavni sud izdvaja:

AP 4279/20 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da je došlo do povrede apelantovog prava na suđenje u razumnom roku jer je predmetni postupak ukupno trajao duže od 16 godina, od čega više od devet godina pred Kantonalnim sudom u Sarajevu koji nije dao razloge koji bi opravdali tako dugo trajanje postupka i koji bi mogli utjecati na drugačiji zaključak.

AP 835/21 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da postoji kršenje prava na donošenje odluke u razumnom roku kada je krivični postupak protiv apelanta u relevantnom periodu trajao duže od 12 godina.

AP 1312/22 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da je u konkretnom slučaju odbijanjem apelantovog zahtjeva za zamjenu kazne zatvora novčanom kaznom došlo do povrede apelantovog prava na kažnjavanje samo na osnovu zakona.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.