Уставни суд БиХ одржао конференцију „Извршење одлука Уставног суда Босне и Херцеговине“

Уставни суд Босне и Херцеговине је 13. и 14. јуна 2023. године одржао конференцију под називом „Извршење одлука Уставног суда Босне и Херцеговине“. Ову конференцију Уставни суд је организовао и одржао уз помоћ и подршку Канцеларије Европске уније у Босни и Херцеговини и Његове екселенције, амбасадора Johanna Sattlera, шефа Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини и специјалног представника Европске уније у Босни и Херцеговини.

Конференцију су отворили предсједница Уставног суда Валерија Галић и амбасадор Johann Sattler.

Рад Конференције се одвијао у три панела под називима: „Извршење одлука Уставног суда из апстрактне надлежности”, модератор Мирсад Ћеман, потпредсједник Уставног суда; „Извршење одлука Уставног суда из апелационе надлежности”, модератор Сеада Палаврић, судија Уставног суда, и „Поступање по одлукама Уставног суда и по рјешењима Уставног суда о неизвршењу”, модератор Валерија Галић, предсједница Уставног суда. Панелисти и учесници Конференције су били представници законодавне, извршне и судске власти.

Циљ Конференције је био да се започне дијалог о овој веома значајној теми, те да у оквиру тог дијалога сви субјекти имају прилику да истакну оно што је битно с њихове тачке гледишта, проблеме с којима су се сусретали и с којима се сусрећу у овом сегменту и дају могућа рјешења.

Ова конференција је први у низу планираних догађаја о теми извршења одлука Уставног суда. У наредном периоду планирано је одржавање follow up састанака о овој теми, такође с представницима законодавне, извршне и судске власти.

Закључци и препоруке с Конференције „Извршење одлука Уставног суда Босне и Херцеговине”