Посјета Уставном суду Републике Аустрије

 

Делегација Уставног суда Босне и Херцеговине, коју чине предсједник Уставног суда Босне и Херцеговине Златко М. Кнежевић, потпредсједници Уставног суда Босне и Херцеговине Мато Тадић и Мирсад Ћеман, судија Уставног суда Босне и Херцеговине Валерија Галић и шефица Кабинета предсједника Ерда Зачирагић, у оквиру програма непосредне билатералне сарадње двају судова борави у радној посјети Уставном суду Републике Аустрије у периоду од 12. до 15. септембра 2019. године.

Овом посјетом се реализује већ раније изражена намјера и спремност двају уставних судова да у оквиру стручне сарадње судије ових судова непосредно размијене најбоља искуства из праксе уставног судовања генерално, а посебно у домену владавине права и заштите основних људских права и слобода.

У том смислу, у оквиру договореног програма радне посјете, судије двају уставних судова ће у два радна дана билатералног сусрета презентовати своје стручне радове, разговарати и размијенити ставове и искуства о темама које су, у договору ових судова, изабране као корисне и значајне, а то су:

1.    Утицај одлука Европског суда за људска права на примјену европских стандарда у националном законодавству,

2.    Обезбјеђење владавине права и демократије – улога уставних судова.

У име Уставног суда Републике Аустрије радном сусрету присуствоваће потпредсједник Уставног суда Републике Аустрије универзитетски проф. ддр Christoph Grabenwarter и судије Уставног суда Републике Аустрије др Claudia Kahr, универзитетски проф. др Wolfgang Brandstetter (вицеканцелар ван дужности), универзитетски проф. др Georg Lienbacher, генерални секретар ддр Stefan Frank, шефица Протокола др Reinhild Huppmann и замјеница шефице Протокола мр Marianne Bruckmüller.

Сарадња, те размјена ставова са Уставним судом Републике Аустрије, који има тако дугу традицију, веома су значајни, тим прије што је успостављањем Уставног суда Аустрије 1919, односно 1920. године у Европи генерално отпочела традиција уставног судовања путем институције уставног суда као посебног уставног органа.

У вези с тим, и Босна и Херцеговина може да се похвали значајном традицијом уставног судовања која датира још од 1964. године.

Подијели