Osmi regionalni forum o vladavini prava za Jugoistočnu Europu

Predsjednik Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić, dopredsjednik Mirsad Ćeman i šefica Odjela za prethodno ispitivanje dopustivosti i signiranje predmeta na Ustavnome sudu BiH Božana Vasković sudjelovali su u radu Osmoga regionalnoga foruma o vladavini prava za Jugoistočnu Europu, koji je održan 3. i 4. rujna 2021. godine. Tema ovogodišnjega foruma bila je „Neovisnost i nepristranost pravosuđa“.

Središnja konferencija održana je u Dubrovniku, gdje su se okupili sadašnji i bivši suci Europskoga suda za ljudska prava. Glavni govornik bio je Robert Spano, predsjednik Europskoga suda za ljudska prava, a nazočnim su se, između ostalih, obratili i Biljana Braithwaite, ravnateljica Programa za Zapadni Balkan Centra AIRE, Goran Miletić, ravnatelj Civil Rights Defendersa za Europu, Bliski Istok i Sjevernu Afriku, i Andrew Page, šef Odjela za Zapadni Balkan pri Ministarstvu za vanjske poslove, razvoj i Komonvelt Ujedinjene Kraljevine.

Istodobno, predsjednici i suci vrhovnih i ustavnih sudova iz sedam država Jugoistočne Europe okupili su se u glavnim gradovima: Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skoplju, Tirani i Zagrebu. Zajedno sa ombudsmenima, zastupnicima država pred Sudom u Strasbourgu, predstavnicima pravosudnih središta, fakulteta, nevladinih organizacija i pravnim stručnjacima sudjelovali su u ovome događaju putem videolinka.

Govorilo se o kriterijima za utvrđivanje neovisnosti i nepristranosti suda, odnosu između neovisnosti i nepristranosti i drugih članaka Europske konvencije, ulozi pravosuđa, medija i drugih grana vlasti, te o ključnim izazovima i dobroj praksi u regionu Zapadnoga Balkana.

Forum o vladavini prava za Jugoistočnu Europu jedan je od najvažnijih godišnjih događaja za predstavnike pravosuđa, nevladinih organizacija i pravnike iz regiona. Cilj Foruma je promovirati provedbu Europske konvencije o ljudskim pravima na državnoj razini, potaći regionalnu suradnju u kontinuiranome razvoju vladavine prava i ljudskih prava, te pružiti pomoć u procesu integracije regiona u Europsku uniju.

Forum su organizirali Centar AIRE i Civil Rights Defenders uz potporu vlada Ujedinjene Kraljevine i Kraljevine Švedske i Fondacije „Konrad Adenauer“.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.