146. sjednica Velikog vijeća

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao redovnu, 146. sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Od odluka koje je danas donio Ustavni sud izdvaja:

AP 271/21 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da postoji kršenje prava na pravično suđenje kada u predmetnom postupku nije poštovan temeljni zahtjev „kaznenog postupka“ jer u postupku nije na pouzdan način utvrđeno postojanje određenih odlučnih činjenica, uslijed nedostatka obrazloženja odluka redovnih sudova, kao i zbog načina analize i ocjene svih izvedenih dokaza.

AP 399/22 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da je došlo do kršenja prava na pravično suđenje kada u osporenim odlukama nema adekvatnog i uvjerljivog obrazloženja u odnosu na glavno pitanje koje se tiče određivanja iznosa za izdržavanje maloljetnog djeteta (apelantice) koji mora biti određen u njezinom najboljem interesu i dovoljan za potrebe u godinama u kojima je sada apelantica.

AP 592/22 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da je došlo do kršenja prava na slobodu i sigurnost osobe kada su redovni sudovi propustili da navedu konkretne okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi puštanje apelanta na slobodu rezultiralo izvanrednim okolnostima uslijed stvarne (ne apstraktne) prijetnje narušavanju javnog reda u smislu odredbi članka 197. stavak 1. točka g) Zakona o kaznenom postupku Republike Srpske.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.