138. sjednica Velikog vijeća

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao redovitu, 138. sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Od odluka koje je danas donio Ustavni sud izdvaja:

AP 1239/21 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da miješanje u pravo na „privatni život“, koje je izvršeno osporenim zaključkom Republičkog stožera za izvanredne situacije Vlade Republike Srpske, kao uskog segmenta izvršne vlasti, o obveznom nošenju zaštitne maske u zatvorenom prostoru, predstavlja kršenje prava na „privatni život“ kada je u slučaju donošenja i preispitivanja naređene mjere izostalo aktivno sudjelovanje najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti Republike Srpske. S druge strane, Ustavni sud je zaključio da je neutemeljen dio apelacije u kojem se zahtijeva ukidanje osporenog zaključka zbog postojanja nesumnjivog javnog interesa za uvođenje neophodnih mjera zaštite stanovništva od pandemije i nastupanja negativnih posljedica.

AP 3012/21 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da je osporenim odlukama kojima je apelant potpuno lišen poslovne sposobnosti povrijeđeno pravo na „privatni život” jer u konkretnom slučaju prilikom izricanja tako ozbiljne mjere iz obrazloženja osporenih odluka ne proizlazi da su se poštovali zahtjevi propisani zakonom niti standardi Europskog suda za ljudska prava u predmetima koji su pokretali pitanje lišavanja poslovne sposobnosti na koje je ukazano ovom odlukom.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Copyrights @ 2023 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.