133. plenarna sjednica

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2. ožujka 2023. godine elektroničkim putem održao 133. plenarnu sjednicu.

Na ovoj sjednici Ustavni sud je isključivo razmatrao i odlučio o zahtjevima za donošenje privremene mjere podnositelja zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 16/23) Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 11 delegata Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i pet delegata Doma naroda Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je donio odluku kojom je usvojio zahtjev podnositelja zahtjeva za donošenje privremene mjere. Ovom odlukom Ustavni sud je privremeno stavio izvan pravne snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 16/23). Ova odluka stupa na snagu odmah i proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o podnesenom zahtjevu.

S obzirom na to da su se navedeni zahtjevi temeljili na istim ili sličnim tvrdnjama o neustavnosti osporenog zakona i da se tražilo donošenje iste privremene mjere, Ustavni sud je, u skladu sa člankom 32. stavak (1) Pravila Ustavnog suda, donio odluku o spajanju navedenih zahtjeva u kojima je vodio jedan postupak i donio jednu odluku pod brojem U-5/23. Ustavni sud smatra da će donošenje privremene mjere spriječiti potencijalne negativne posljedice koje bi mogle nastati primjenom osporenog zakona. Ne prejudicirajući konačnu odluku o meritumu zahtjeva, Ustavni sud smatra da je usvajanje privremene mjere neophodno u interesu pravne sigurnosti, naročito imajući u vidu da se tom mjerom primjena osporenog zakona samo privremeno obustavlja.

O zahtjevima za ocjenu ustavnosti Ustavni sud će odlučiti na nekoj od narednih plenarnih sjednica.

Ova odluka će biti u što kraćem roku dostavljena podnositeljima zahtjeva i objavljena na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.