129. sjednica Velikog vijeća

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas elektroničkim putem održao redovitu, 129. sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Od odluka koje je danas donio Ustavni sud radi ilustracije izdvaja:

AP 3900/19 – u kojoj je Ustavni sud, slijedeći vlastitu praksu, zaključio da postoji kršenje prava na dom iz članka II/3.(f) Ustava Bosne i Hercegovine i članka 8. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (Europska konvencija) jer je miješanje u apelantičino pravo nezakonito budući da je Kantonalni sud u Mostaru svoju odluku utemeljio na Općim uvjetima za isporuku električne energije, a ne na odredbama Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH, a pri tome nije obrazložio zašto navedeni Zakon nije primjenjiv u konkretnom slučaju, posebno u okolnostima kada je Općinski sud u Mostaru osnovanost tužbenog zahtjeva utemeljio na odredbama Zakona o stvarnim pravima.

AP 532/21 – u kojoj je Ustavni sud, između ostalog, zaključio da nema kršenja apelantičinog prava na privatni život iz članka II/3.(f) Ustava Bosne i Hercegovine i članka 8. Europske konvencije zbog toga što joj zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo nisu omogućile da joj zdravstveni radnici iz zdravstvenog sustava asistiraju pri porodu kod kuće, zbog toga što je miješanje u apelantičino pravo na privatni život bilo utemeljeno na zakonu, težilo je legitimnom cilju zaštite zdravlja i sigurnosti majki i djece tijekom i nakon poroda, te navedenim miješanjem javne vlasti nisu prekoračile široku slobodu procjene koju imaju u svezi s tim pitanjem.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.