124. plenarna sjednica

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas započeo 124. plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrao zahtjeve za ocjenu ustavnosti i apelacije. Ustavni sud sutra nastavlja sa radom u plenarnoj sjednici.

Na današnjoj plenarnoj sjednici novoimenovani međunarodni sudac Ustavnog suda BiH Ledi Bianku je, u smislu članka 82. Pravila Ustavnog suda BiH, dao i potpisao svečanu izjavu, čime je preuzeo dužnost suca Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je raspravljao i odlučivao o sljedećim U predmetima:

U 15/20 – Ustavni sud je raspravljao o zahtjevu Borjane Krišto, predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u vrijeme podnošenja zahtjeva, za ocjenu ustavnosti članka 9. stavak (1), članka 10. stavak (4) i članka 11. stavak (1) točka b) Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine. Odluka u ovom predmetu će biti donesena na nekoj od narednih plenarnih sjednica.

U 16/20 – U ovom predmetu Ustavni sud je donio rješenje kojim je utvrdio da Povjerenstvo za koncesije Bosne i Hercegovine u svojstvu Zajedničkog povjerenstva za koncesije (Povjerenstvo) nije izvršilo Djelomičnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U 16/20 od 16. srpnja 2021. godine. Na zahtjev Povjerenstva, ovim rješenjem Ustavni sud BiH je produljio rok Povjerenstvu za izvršenje navedene odluke Ustavnog suda BiH za daljnjih šest mjeseci od dana dostave ovog rješenja. Dalje, navedenim rješenjem je naloženo Sudu Bosne i Hercegovine da poduzme mjere s ciljem hitnog rješavanja spora koji se vodi pod brojem SI 3 U 041293 21 Fp protiv rješenja o imenovanju Zajedničkog povjerenstva za rješavanje spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u svezi s dodijeljenim koncesijama. O odluci o privremenoj mjeri u ovom predmetu Ustavni sud BiH će odlučivati sutra.

U 9/21 – Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Bakira Izetbegovića, predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti članka 12. st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, utvrdio da osporene odredbe citiranih pravila nisu u skladu s relevantnim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine i Europske konvencije. Slijedeći svoju praksu iz predmeta broj U 8/17, Ustavni sud je u ovom predmetu zaključio da su apsolutnom zabranom nošenja brade vojnicima Oružanih snaga BiH dok su u službi i u uniformi prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vjere zagarantirani Ustavom Bosne i Hercegovine i Europskom konvencijom.

U 10/21 – Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Kantonalnog suda u Zenici za ocjenu kompatibilnosti članka 55. Zakona o visokom obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona, utvrdio da osporena odredba citiranog zakona nije u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i člankom 18. Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH. Prema mišljenju Ustavnog suda BiH, osporena odredba citiranog zakona, suprotno članku 18. Okvirnog zakona, dovodi do miješanja u institucionalnu autonomiju sveučilišta tako što se od javne vlasti traži suglasnost za imenovanja na čelne funkcije visokoškolskih ustanova.              

U 11/21 – Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Aljoše Čampare, ministra Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, kojim je tražio da Ustavni sud BiH pokrene proceduru utvrđivanja privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za vršenje funkcije koju obnaša, u skladu sa člankom 8.8. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, odbio navedeni zahtjev zbog nenadležnosti Ustavnog suda BiH za odlučivanje.

Nakon što sutra okonča rad plenarne sjednice, Ustavni sud BiH će na svojoj internetskoj stranici objaviti priopćenje za javnost.

Sve odluke usvojene na današnjoj plenarnoj sjednici bit će dostavljene podnositeljima zahtjeva/apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.