122. plenarna sjednica

122. plenarna sjednica

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je održao 15. i 16. srpnja 2021. godine 122. plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrao zahtjeve za ocjenu ustavnosti i apelacije.

Od odluka koje je donio na Plenarnoj sjednici Ustavni sud izdvaja:

U 11/19 - Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ broj 23/04), utvrdio da je pobijani zakon u suglasnosti sa člankom I/6. Ustava Bosne i Hercegovine, jer se u konkretnome slučaju  ne radi o odluci, odnosno zakonu Parlamentarne skupštine BiH, kojim se utvrđuje zastava kao simbol Bosne i Hercegovine u smislu vrste, izgleda i oblika simbola, već o zakonu kojim su na drugačiji način regulirana pitanja isticanja zastave Bosne i Hercegovine i nepoštivanja pojedinih zakonskih odredaba propisivanjem prekršajne odgovornosti.

U 16/20 - Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu 24 člana Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, donio djelomičnu odluku o dopustivosti i meritumu. Ustavni sud je naložio Povjerenstvu za koncesije Bosne i Hercegovine da u svojstvu zajedničkoga povjerenstva za koncesije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostave ove odluke, riješi prijeporna pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, nastala u svezi s dodjelom koncesija.

AP 166/18 - Ustavni sud je utvrdio kršenje zabrane diskriminacije. Redoviti sudovi nisu negirali činjenicu o postojanju dviju škola u jednoj školskoj zgradi, ali su to tumačili isključivo kao administrativno pitanje, a ne kao pitanje razdvajanja djece prema etničkome načelu u obrazovnome procesu.  

Sve odluke usvojene na Plenarnoj sjednici bit će dostavljene podnositeljima  zahtjeva/apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.