119. plenarna sjednica

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas elektronskim putem održao 119. plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrao zahtjeve za ocjenu ustavnosti/kompatibilnosti.

Od odluka koje je danas donio na Plenarnoj sjednici Ustavni sud, radi ilustracije, izdvaja:

U predmetu broj U 2/20 Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu 11 članova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti članka 2. Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ broj 9/18, u daljnjem tekstu: pobijani zakon), utvrdio da je članak 2. pobijanog zakona sukladan članku I/2. Ustava Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je zaključio da je citirana odredba pobijanog zakona, kojom je ponovno odgođeno djejstvo, odnosno stupanje na snagu zabrane uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, sukladna načelu vladavine prava iz članka I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, jer je „dostupna svima na koje se primjenjuje i da je za njih predvidljiva, to jest dostatno precizna da oni mogu stvarno i konkretno znati svoja prava i obveze do stupnja koji je razuman u danim okolnostima, kako bi se prema njima mogli ponašati“.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici bit će dostavljene podnositeljima zahtjeva u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Podijeli
Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.