102. sjednica Velikog vijeća

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao redovitu, 102. sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Od odluka koje je danas donio Ustavni sud izdvaja:

AP 1857/18 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da postoji povreda prava na pravično suđenje iz članka II/3.(e) Ustava Bosne i Hercegovine i članka 6. stavak 1. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (Europska konvencija) kada je u okolnostima konkretnog slučaja od momenta apelantovog saznanja za postojanje „optužbe“ proteklo nešto više od tri godine, a nadležno Tužiteljstvo nije ponudilo bilo kakve razloge i obrazloženja za trajanje istrage, odnosno nije obavijestilo Ustavni sud o tome je li Kolegij Tužiteljstva poduzeo ili poduzima mjere s ciljem okončanja istrage.

AP 1118/18u kojoj je Ustavni sud zaključio da postoji povreda prava na pravično suđenje iz članka II/3.(e) Ustava Bosne i Hercegovine i članka 6. stavak 1. Europske konvencije jer je arbitraran stav redovnih sudova da se pravni institut vremenskog važenja Kaznenog zakona iz članka 5. Kaznenog zakona FBiH ne može primijeniti na institut zamjene kazne zatvora za novčanu kaznu iz članka 43a. Kaznenog zakona FBiH.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Podijeli
Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.