Regionalna konferencija ustavnih sudova na Jahorini

Regionalna konferencija ustavnih sudova na Jahorini
U organizaciji Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, u suradnji s Njemačkom fondacijom za međunarodnu pravnu suradnju IRZ, danas je na Jahorini održana Regionalna konferencija ustavnih sudova o temi Ustavni sudovi – proklamirana i stvarna neovisnost“.

U radu Konferencije sudjelovali su predsjednici i suci ustavnih sudova Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Srbije, te predstavnici i pravni eksperti Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu suradnju IRZ.

Međunarodna multilateralna i bilateralna suradnja, međunarodne konferencije, stručni i znanstveni skupovi predstavljaju mogućnost i način na koji ustavni sudovi, između ostaloga, promoviraju svoju doktrinu, iskustvo i praksu, posebice u domeni vladavine prava, zaštite i promocije ljudskih prava i temeljnih sloboda. U tom kontekstu veoma je važna razmjena iskustava, stajališta i prakse o primjeni prava, kao i uspostava stručne suradnje u svezi s drugim pitanjima koja su od zajedničkog interesa i značaja za ustavne sudove zemalja u regiji u kojima ustavno sudstvo ima zajedničke početke i temelje.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je još 2003. godine pokrenuo inicijativu za održavanje susreta ustavnih sudova država regije.

Cilj inicijative bila je razmjena iskustava, stajališta i prakse o primjeni prava u oblasti vladavine prava, zaštite i poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i uspostava stručne suradnje u svezi s drugim pitanjima od zajedničkog interesa i značaja za ustavne sudove zemalja u tranziciji. Inicijativu su prihvatili ustavni sudovi zemalja regije, a tradicija da se održavaju regionalne konferencije/okrugli stolovi, svaki put s drugom temom od zajedničkog interesa, odvija se u kontinuitetu.

Današnja konferencija, uz mnoštvo izloženih kvalitetnih prezentacija/referata o temi Konferencije, i diskusija koja je uslijedila, osvijetlile su pitanje odnosa stvarne i proklamirane neovisnosti nacionalnih ustavnih sudova u regiji. Konferencija u tom smislu predstavlja još jedan značajan doprinos položaju, pravnoj praksi i doktrini ustavnih sudova regije.

Na Konferenciji je u četiri radne cjeline, čiji su tijek i sadržaj moderirali predsjednik Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine Mirsad Ćeman, dopredsjednik Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić i voditelj Odjela IRZ-a za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju dr. Stefan Pürner, izloženo devet veoma uspjelih i značajnih prezentacija/referata koji su obuhvatili gotovo sve aspekte teme Konferencije.

Svi radovi prezentirani na Konferenciji bit će objavljeni u zborniku radova Konferencije.

Copyrights @ 2023 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.