Priopćenje za javnost

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je već godinama izložen različitim političkim napadima i pritiscima. Ti pritisci su u posljednjih godinu i pol dana dosegli kulminaciju neimenovanjem upražnjenih sudačkih pozicija, pritiskom na jednog suca da napusti Ustavni sud odlaskom u prijevremenu mirovinu, te širenjem neistina o radu Suda putem pojedinih, na svu sreću malobrojnih, medija.

Rad Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je zakonit i transparentan. To dokazuju sva financijska izvješća, izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji i svi drugi zvanični dokumenti koji su javni i objavljeni na službenoj internetskoj stranici Ustavnog suda.

Točno je da Ustavni sud već godinama unazad skreće pažnju svim relevantnim institucijama da je neprihvatljiva praksa da tijela izvršne vlasti podzakonskim aktima uređuju pitanja koja se tiču ustrojstva, rada i poslovanja Ustavnog suda, naročito kada se takvim aktima sadržajno zadire u samostalnost i neovisnost Ustavnog suda. To je stav na kojem će Ustavni sud i ubuduće inzistirati.

Ustavni sud izražava zadovoljstvo što je svojim radom zadobio povjerenje građana, koje je iz godine u godinu sve veće. Potvrda toga je sve veći priliv predmeta, podjednako iz oba entiteta i iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. To ukazuje da građani Bosne i Hercegovine imaju povjerenje u Ustavni sud i to mu je i satisfakcija i podstrek da nastavi da vrši svoju ustavnu funkciju usprkos političkim pritiscima.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.