Priopćenje za javnost

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 19. lipnja 2023. godine održao izvanrednu sjednicu na kojoj je razmotrio izvanredne okolnosti u kojima se Ustavni sud našao zbog političkih pritisaka na dopredsjednika Zlatka M. Kneževića.

U svezi s tim, Ustavni sud ponovo izražava svoju bezrezervnu podršku dopredsjedniku Kneževiću koji je, usprkos raznim teškoćama s kojima se suočavao, uvijek u punom kapacitetu doprinosio radu Ustavnog suda. Svojom profesionalnošću i odlučnošću dopredsjednik Knežević je, između ostalog, tada u kapacitetu predsjednika Ustavnog suda, uspješno proveo Ustavni sud kroz krizu izazvanu pandemijom. Ustavni sud najoštrije osuđuje sve političke pritiske na dopredsjednika Kneževića i poziva sve da se od toga uzdrže.

Nesumnjivo je da se Ustavni sud Bosne i Hercegovine trenutno suočava s najvećom krizom u posljednjih 28 godina svog postojanja. U javnosti se tim povodom objavljuju i prenose dezinformacije o određenim ustavnopravnim pitanjima. U svezi s tim, Ustavni sud podsjeća da Ustav Bosne i Hercegovine propisuje sastav i način izbora sudaca u Ustavni sud BiH. Nitko drugi, niti jedan zakonodavni ili izvršni organ, nema ustavnu nadležnost da „povuče“ suca koji je izabran u Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Jedini način na koji može prestati funkcija sucu u Ustavnom sudu je onaj koji propisuje Ustav Bosne i Hercegovine.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, kvorum u Ustavnom sudu čini većina svih članova Suda, dakle pet sudaca bez obzira na to koje ih je nadležno tijelo izabralo, a i odluke se donose većinom glasova svih članova Suda (pet sudaca). Odredbe Ustava Bosne i Hercegovine ne poznaju mogućnost da Ustavni sud bude u blokadi, odnosno da ne može donositi odluke iz svoje nadležnosti. Takva mogućnost se ne može propisati ni bilo kojim drugim pravnim aktom niže pravne snage od Ustava Bosne i Hercegovine. Imajući to u vidu, Ustavni sud je na današnjoj izvanrednoj sjednici donio Odluku o izmjeni Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i brisao odredbu članka 39. tih pravila.

Ustavni sud podsjeća Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i Narodnu skupštinu Republike Srpske da već deset, odnosno sedam mjeseci nisu izvršili svoju ustavnopravnu obvezu i izabrali suce koji trenutno nedostaju u Ustavnom sudu, čime otežavaju rad Ustavnog suda.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.