Priopćenje za javnost

Povodom zaključaka usvojenih na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (u daljnjem tekstu: NSRS), kojima se, između ostalog, osporava rad Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, poziva na potpuno nepoštovanje konačnih i obvezujućih odluka Ustavnog suda, blokadu rada Ustavnog suda i ostavku suca/dopredsjednika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatka M. Kneževića, Ustavni sud oštro osuđuje takvo neustavno djelovanje NSRS, koje pri tome smatra veoma ozbiljnim pritiskom na samostalnost i neovisnost Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine utemeljen člankom VI. Ustava Bosne i Hercegovine kao neovisni čuvar Ustava i kao institucionalni garant za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda ustanovljenih Ustavom Bosne i Hercegovine i instrumentima Aneksa I. Ustava. Ustavni sud Bosne i Hercegovine nije dio ni zakonodavne, ni izvršne, ni redovne sudske vlasti, nego je Ustavom Bosne i Hercegovine pozicioniran kao posebna samostalna i neovisna vlast koja, na temelju Ustava, djeluje kao korektivni faktor za ostala tri segmenta vlasti i kao takav nije im dužan polagati račune. Samo Ustavni sud Bosne i Hercegovine može donositi propise i opće akte koji se tiču njegovog rada i njegove uloge utvrđene Ustavom Bosne i Hercegovine. Iz svega ovoga proizlazi da Ustavni sud BiH u ustavnopravnom sustavu Bosne i Hercegovine uživa potpunu samostalnost i neovisnost od bilo koje grane vlasti, a što mu je dao isključivo Ustav Bosne i Hercegovine.

Slijedeći navedeno, ističemo da NSRS za takvo djelovanje nema bilo kakvo uporište u Ustavu Bosne i Hercegovine. Dakle, nema osnove niti u jednoj odredbi Ustava Bosne i Hercegovine, pa ni entiteta, niti bilo kojeg zakona u Bosni i Hercegovini, koja omogućava zakonodavnim tijelima entiteta da se upliću u rad i nadležnost Ustavnog suda BiH, uključujući i opoziv sudaca Ustavnog suda.

U odnosu na poziv na ostavku člana Ustavnog suda BiH Zlatka M. Kneževića, podsjećamo da svaki član Ustavnog suda BiH prije preuzimanja dužnosti daje svečanu izjavu kojom se obvezuje da će se u vršenju svoje dužnosti suca Ustavnog suda BiH pridržavati Ustava i zakona Bosne i Hercegovine i da će dužnost suca vršiti savjesno i nepristrano, i to isključivo u osobnom svojstvu.

Ustavni sud BiH podržava sav dosadašnji rad i profesionalizam u radu uvaženog kolege suca i dopredsjednika Kneževića i u potpunosti ga podržava u ovim za njega teškim izazovima i pritiscima kojima je neutemeljeno izložen. Ovdje se nesporno radi o svojevrsnom političkom utjecaju i pritisku na člana Ustavnog suda, što je u potpunosti neprihvatljivo i u suprotnosti sa Ustavom BiH i njegovim načelima. Navedeno djelovanje u svakom smislu utječe na pravnu sigurnost i podrivanje vladavine prava koja je osnovni temelj svakog demokratskog društva, kojem teži i Bosna i Hercegovina na svom putu ka Evropskoj uniji.

Na kraju, želimo obavijestiti javnost da se dopredsjednik Knežević trenutno nalazi na opravdanom odsustvu/bolovanju. Iz navedenih razloga Ustavni sud BiH u tim okolnostima nije u mogućnosti zakazati i održati planiranu plenarnu sjednicu krajem svibnja. Ustavni sud BiH  nastavlja sa svojim radom u skladu s Pravilima Ustavnog suda BiH.

Predsjednica
Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Valerija Galić

Copyrights @ 2023 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.