Predsjednica Ustavnoga suda BiH Valerija Galić na Regionalnome forumu u Tirani

Od 25. do 26. studenoga 2022. godine u Tirani je održan Deveti godišnji regionalni forum o vladavini prava za Jugoistočnu Europu, koji su organizirali AIRE centar i organizacija Civil Rights Defenders. Na Forumu o vladavini prava okupili su se visoki predstavnici vlada, pravosudnih institucija, akademske zajednice i nevladinih organizacija Zapadnoga Balkana uz potporu Vlade Ujedinjene Kraljevine, Švedske i Fondacije „Konrad Adenauer Stiftung“. Fokus ovogodišnjega skupa je bila zaštita ljudskih prava u izvanrednim situacijama.

Skupu su, između ostalih sudionika iz Bosne i Hercegovine i regije, bile nazočne predsjednica Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić i registrar Ustavnoga suda BiH Sevima Sali-Terzić.

Predsjednica Ustavnoga suda BiH Valerija Galić ukazala je na izazove sa kojima se suočila BiH u svezi sa tim pitanjem, ističući važnost nastavka regionalnoga dijaloga i suradnje u svrhu efikasnije zaštite ljudskih prava na Zapadnome Balkanu.

„Nedostatak koji je uočen u Bosni i Hercegovini glede mjera donesenih tijekom pandemije Covida-19 jeste pasivnost zakonodavne vlasti da u okviru svojih nadležnosti jasno i pravodobno uspostavi okvir za djelovanje izvršne vlasti. Izvršna vlast je usvojila odgovarajuće mjere u žurnim slučajevima bez uključivanja zakonodavne vlasti. Regionalna razmjena prakse na Zapadnome Balkanu je važna obzirom na to da se to ogleda u učenju nove sudske prakse u oblasti pravosuđa i zaštite ljudskih prava. Te zemlje su povezane putem svojega povijesnoga razvoja, a imaju slične ili iste ciljeve za budući razvoj u ovome segmentu. Pored toga, te zemlje su uključene u slične projekte koji se odnose na reformu pravosuđa i sustave zaštite ljudskih prava,  koji mogu značajno jačati vladavinu prava i pravnu sigurnost”, izjavila je predsjednica Ustavnoga suda BiH Valerija Galić.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.