Četvrta godišnja konferencija u okviru Pravosudnog foruma za Bosnu i Hercegovinu

Četvrta godišnja konferencija u okviru Pravosudnog foruma za Bosnu i Hercegovinu

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće (VSTV) treba donijeti sveobuhvatnu i jedinstvenu komunikacijsku strategiju koja će ujednačiti pristup informacijama o radu sudova u Bosni i Hercegovini (BiH) kako bi javnost bolje razumjela ulogu i način rada sudova. Ovo je zaključeno na Četvrtoj godišnjoj konferenciji Pravosudnog foruma za BiH, koja se održala danas u Sarajevu o temi „Pristup javnosti i transparentnost pravosudnog sustava – Europski standardi i praksa u BiH“.

Konferencija je okupila predstavnike Ustavnog suda BiH, Suda BiH, vrhovnih sudova iz Federacije BiH i Republike Srpske, Apelacijskog suda Distrikta Brčko BiH, VSTV-a, Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH i medija.

Konferenciju su organizirali Ustavni sud BiH i AIRE centar – Program za Zapadni Balkan, u suradnji sa VSTV-om i uz podršku Britanskog veleposlanstva u Sarajevu.
Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH, rekao je da Ustavni sud i AIRE centar tradicionalno organiziraju godišnji Pravosudni forum na kojem sudjeluju predsjednici najviših sudova iz BiH i eminentni strani stručnjaci.

„Današnji forum otvorio je predsjednik Europskog suda za ljudska prava Robert Spano, a uvod u temu 'Transparentnost' dao je svojim izlaganjem lord Reed, predsjednik Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva. Stoga se uz njihova izlaganja od predsjednika najviših sudova u BiH i urednika medija u BiH očekuje značajan doprinos budućem boljem odnosu između sudstva i medija, a sve s ciljem potpune transparentnosti u radu sudova i upoznavanja opće javnosti", izjavio je predsjednik Knežević.

Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, naglasio je da strateški dokumenti VSTVBiH nedvosmisleno govore o opredijeljenosti institucije da se transparentnosti rada posveti dužna pažnja kao i ostalim segmentima rada.

„Svjesni smo da otvorenost pravosudnih institucija i dostupnost podataka pozitivno utječu na razumijevanje načina funkcioniranja sudova i tužiteljstava, samim tim i na percepciju javnosti da su pravo i pravda dostupni svima pod jednakim uvjetima“, rekao je predsjednik Lagumdžija.

Govoreći o problemima s kojima se suočavaju u komunikaciji s medijima, predstavnici sudova su naveli da novinari ne poznaju procedure i nadležnosti tužiteljstava i sudova.

O komunikacijskim praksama i važnosti jačanja povjerenja u pravosudni sustav govorili su i Robert Spano, predsjednik Europskog suda za ljudska prava, i lord Robert Reed, predsjednik Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva.

Matt Field, britanski veleposlanik u BiH, rekao je da je transparentnost institucija ključna za izgradnju demokratskog društva i da pravosudne institucije kao garant vladavine prava trebaju biti predvodnici transparentnosti.

„Pandemija Covid-19 je otežala rad pravosuđa širom svijeta, uključujući i BiH. U isto vrijeme, pandemija nam je pokazala i koliko je važna uloga novinara i medija kao korektivnog čimbenika u društvu. Izazove koje otvara ova tema nije moguće riješiti odjednom, ali je važno da se na tome radi. Zbog toga nam je posebno drago što je ovo pitanje pokrenuto u okviru najviših pravosudnih institucija u BiH“, rekao je veleposlanik Field.

Biljana Braithwaite, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra, navela je da je Pravosudni forum dio širih aktivnosti koje AIRE centar provodi u BiH u suradnji s najvišim sudovima, a koje su usmjerene na jačanje implementacije Europske konvencije za ljudska prava i njezinih standarda u BiH.

„Pitanje pristupa javnosti postalo je naročito aktuelno tijekom prethodne godine u kojoj su se sudovi širom Europe suočili s brojnim restrikcijama. Ova kriza je potaknula institucije da tragaju za novim komunikacijskim modelima koji će osigurati da njihov rad bude vidljiv i u izvanrednim okolnostima. Potpune i pravovremene informacije o radu sudova osigurat će da građani bolje razumiju njihovu ulogu i značaj, te time doprinijeti jačanju povjerenja javnosti u sudstvo", kazala je direktorica Braithwaite.

Predstavnici medija su naglasili kako je novinarima otežan pristup informacijama u sudovima te da institucije nemaju ujednačen način komuniciranja.

Sudionicima je predstavljeno i istraživanje Mediacentra Sarajevo o transparentnosti rada pravosudnih institucija i medijskom izvještavanju o pravosudnim temama tijekom pandemije u BiH. U izvještaju se navodi da sudovi i tužiteljstva nisu imali ujednačene komunikacijske prakse, dok je medijsko izvještavanje često bilo fragmentirano i bez šireg istraživanja pojedinih tema.

Pravosudni forum za BiH okuplja predstavnike najviših sudova i cilj mu je promovirati provođenje Europske konvencije o ljudskim pravima, potaknuti suradnju između najviših sudova u kontinuiranom razvoju vladavine prava i ljudskih prava te pružiti pomoć u procesu integracije BiH u Europsku uniju.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.