50 godina ustavnog sudovanja u Bosni i Hercegovini

50 godina ustavnog sudovanja u Bosni i Hercegovini

Povodom obilježavanja značajnog jubileja, 50 godina ustavnoga sudovanja u Bosni i Hercegovini, 27. ožujka 2014. godine u 10 sati Ustavni sud Bosne i Hercegovine je održao svečanu sjednicu, a istoga dana od 12 sati, u organizaciji Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, održana je i Međunarodnu konferencija pod nazivom „Ustavni sud - između negativnog zakonodavca i pozitivnog aktivizma“.

Svečanu sjednicu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je, u nazočnosti svih sudaca Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, otvorila i predsjedavala joj predsjednica Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, gospođa Valerija Galić.

Na svečanoj sjednici Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine je bilo nazočno preko 150 gostiju iz Bosne i Hercegovine i inozemstva.

Svečanoj sjednici su se obratili i uputili čestitke u povodu ovoga jubileja član Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodin Željko Komšić, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Ćović, ministar pravde Bosne i Hercegovine gospodin Bariša Čolak, izaslanik glavnog tajnika Vijeća Europe gospodin Phillipe Boillat, izaslanik predsjedatelja Konferencije europskih ustavnih sudova i sudac Ustavnog suda Austrije dr. Johannes Schnizer, predsjedatelj i dopredsjedatelj Venecijanskog povjerenstva Vijeća Europe Gianni Buquicchio i Evgeni Tanchev, te predsjednik Ustavnoga suda Republike Srpske Džerard Selman i sudac Ustavnoga suda Federacije BiH gospodin Sead Bahtijarević.

Svečanoj sjednici Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine su bili nazočni, pored drugih gostiju, predsjednici i suci velikog broja ustavnih sudova koji su sudjelovali u radu Međunarodne konferencije.

Međunarodna konferencija s iznimno značajnom temom „Ustavni sud - između negativnog zakonodavca i pozitivnog aktivizma“ je okupila kao sudionike predsjednike i suce iz ustavnih sudova Austrije, Armenije, Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine i ustavnih sudova entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, Hrvatske, Češke, Makedonije, Crne Gore, Ruske Federacije, Srbije, Slovenije, Turske, Ujedinjenoga Kraljevstva, Konferencije europskih ustavnih sudova, Venecijanskoga povjerenstva Vijeća Europe i Vijeća Europe.

Na Konferenciji je u tri radne cjeline, čiji su tijek i sadržaj moderirali dopredsjednici Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine gospođa Seada Palavrić, prof. dr. Miodrag Simović i gospodin Tudor Pantiru, izloženo 16 veoma uspjelih i značajnih prezentacija - referata koji su obuhvatili gotovo sve aspekte teme o kojoj je bilo riječi.

Svi radovi prezentirani na Konferenciji bit će objavljeni u zborniku radova Konferencije koji će tiskati Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Svečana sjednica Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine i Međunarodna konferencija su održane u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.