152. sjednica Velikog vijeća

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao redovitu, 152. sjednicu Velikoga vijeća Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine.

Od odluka koje je danas donio Ustavni sud izdvaja:

AP 156/21 - u kojoj je Ustavni sud zaključio da postoji kršenje prava apelanata na pravično suđenje, jer je Kantonalni sud u Sarajevu, nakon odluke Ustavnoga suda kojom je već jednom utvrđeno kršenje prava na pravično suđenje zbog nedostataka u obrazloženju odluke toga suda, ponovno dao gotovo isto obrazloženje o pitanju pravnoga interesa tužitelja za podnošenje utvrđujuće tužbe ne uvažavajući stajališta koja je iznio Ustavni sud u Odluci broj AP 2321/18, koja je konačna i obvezujuća.

AP 441/21 - u kojoj je Ustavni sud zaključio da je povrijeđeno apelantovo pravo na pravično suđenje u dijelu pobijane odluke u kojem je odbijen tužbeni zahtjev koji se odnosi na novčana sredstva na ostaviteljičinom bankovnome računu. Naime, Vrhovni sud FBiH uopće nije raspravio pitanje predstavljaju li ta novčana sredstva isplaćene naknade na ime invalidnine za koju se ostaviteljica obvezala da će je iskoristiti za plaćanje troškova smještaja u domu, iako se radi o pitanju koje je nepobitno od utjecaja na konačnu odluku o tome dijelu tužbenoga zahtjeva.

AP 487/21 - u kojoj je Ustavni sud zaključio da postoji kršenje prava na pravično suđenje u odnosu na pravo na suđenje u razumnome roku kao jednom od elemenata prava na pravično suđenje kada je postupak pred redovitim sudovima ukupno trajao dulje od 18 godina, od čega pred prvostupanjskim sudom dulje od 12 godina. Redoviti sudovi nisu ponudili razloge koji bi mogli utjecati na drugačiji zaključak Ustavnoga suda.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine.

Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.