103. sjednica Velikog vijeća

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao redovitu, 103. sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Od odluka koje je danas donio Ustavni sud izdvaja:

AP 2202/18 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da postoji kršenje prava na suđenje u razumnom roku kao jednog od elemenata prava na pravično suđenje iz članka II/3.(e) Ustava Bosne i Hercegovine i članka 6. stavak 1. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (Europska konvencija) jer iz dostavljene dokumentacije proizlazi da je predmetni izvanparnični postupak trajao 21 godinu i 10 mjeseci, iako se radi o postupku koji se po izričitim zakonskim odredbama smatra hitnim, te da taj postupak nije okončan u roku koji se može smatrati razumnim.

AP 4967/19u kojoj je Ustavni sud zaključio da postoji kršenje prava iz članka II/3.(d) Ustava Bosne i Hercegovine i članka 5. stavak 3. Europske konvencije kada apelant kao osoba lišena slobode nije izveden pred „suca“ radi ispitivanja na okolnosti zbog kojih se pritvor određuje.

AP 2443/18u kojoj je Ustavni sud zaključio da postoji kršenje prava na pravično suđenje iz članka II/3.(e) Ustava Bosne i Hercegovine i članka 6. stavak 1. Europske konvencije u odnosu na pravo na donošenje odluke u razumnom roku u situaciji kada je postupak radi zaštite od diskriminacije, koji se prema Zakonu o zabrani diskriminacije smatra hitnim, okončan nakon više od sedam godina, za što pretežnu odgovornost snosi Kantonalni sud u Sarajevu koji nije opravdao razloge nepostupanja u razdoblju duljem od pet godina.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Podijeli
Copyrights @ 2024 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.