Regionalna konferencija ustavnih sudova u Brčkom

Regionalna konferencija ustavnih sudova u Brčkom

U organizaciji Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine, u suradnji s Njemačkom fondacijom za međunarodnu pravnu suradnju IRZ, danas se u Brčkom održava Regionalna konferencija ustavnih sudova o temi Porezno pravo i ustavno sudstvo“.

U radu Konferencije sudjeluju predsjednici i suci ustavnih sudova Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije, te predstavnici i pravni eksperti Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu suradnju IRZ.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je još 2003. godine pokrenuo inicijativu za održavanje susreta ustavnih sudova država regije.

Cilj inicijative bila je razmjena iskustava, stajališta i prakse o primjeni prava u oblasti vladavine prava, zaštite i poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i uspostava stručne suradnje u svezi s drugim pitanjima od zajedničkog interesa i značaja za ustavne sudove zemalja u tranziciji. Inicijativu su prihvatili ustavni sudovi zemalja regije, a tradicija da se održavaju regionalne konferencije/okrugli stolovi, svaki put s drugom temom od zajedničkog interesa, odvija se u kontinuitetu.

Današnja konferencija, uz mnoštvo izloženih kvalitetnih prezentacija/referata o temi Konferencije, i diskusija koja je uslijedila, osvijetlile su pitanje odnosa poreznog prava i ustavnog sudstva u zemljama regije. Konferencija u tom smislu predstavlja još jedan značajan doprinos položaju, pravnoj praksi i doktrini ustavnih sudova regije.

Na Konferenciji je u četiri radne cjeline, čiji su tijek i sadržaj moderirali predsjednik Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine Mirsad Ćeman, dopredsjednik Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić, dopredsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko M. Knežević i voditelj Odjela IRZ-a za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju dr. Stefan Pürner, izloženo sedam veoma uspjelih i značajnih prezentacija/referata koji su obuhvatili gotovo sve aspekte teme Konferencije.

Svi radovi prezentirani na Konferenciji bit će objavljeni u zborniku radova Konferencije.

 
Copyrights @ 2023 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.