Posjet Ustavnom sudu Republike Austrije


Delegacija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koju čine predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko M. Knežević, dopredsjednici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić i Mirsad Ćeman, sutkinja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić i šefica Kabineta predsjednika Erda Začiragić, u okviru programa neposredne bilateralne suradnje dvaju sudova boravi u radnom posjetu Ustavnom sudu Republike Austrije u razdoblju od 12. do 15. rujna 2019. godine.

Ovim posjetom se realizira već ranije izražena namjera i spremnost dvaju ustavnih sudova da u okviru stručne suradnje suci ovih sudova neposredno razmijene najbolja iskustva iz prakse ustavnog sudovanja općenito, a posebice u domeni vladavine prava i zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda.

U tom smislu, u okviru dogovorenog programa radnog posjeta, suci dvaju ustavnih sudova će u dva radna dana bilateralnog susreta prezentirati svoje stručne radove, razgovarati i razmijeniti stavove i iskustva o temama koje su, u dogovoru ovih sudova, izabrane kao korisne i značajne, a to su:

1.    Utjecaj odluka Europskog suda za ljudska prava na primjenu europskih standarda u nacionalnom zakonodavstvu,

2.    Osiguranje vladavine prava i demokracije – uloga ustavnih sudova.

U ime Ustavnog suda Republike Austrije radnom susretu prisustvovat će dopredsjednik Ustavnog suda Republike Austrije univerzitetski prof. ddr. Christoph Grabenwarter i suci Ustavnog suda Republike Austrije dr. Claudia Kahr, univerzitetski prof. dr. Wolfgang Brandstetter (vicekancelar izvan dužnosti), univerzitetski prof. dr. Georg Lienbacher, generalni tajnik ddr. Stefan Frank, šefica Protokola dr. Reinhild Huppmann i zamjenica šefice Protokola mr. Marianne Bruckmüller.

Suradnja, te razmjena stavova sa Ustavnim sudom Republike Austrije, koji ima tako dugu tradiciju, veoma su značajni, tim prije što je uspostavom Ustavnog suda Austrije 1919., odnosno 1920. godine u Europi općenito otpočela tradicija ustavnog sudovanja putem institucije ustavnog suda kao posebnog ustavnog tijela.

U svezi s tim, i Bosna i Hercegovina se može pohvaliti značajnom tradicijom ustavnog sudovanja koja datira još od 1964. godine.

Podijeli
Copyrights @ 2022 Ustavni sud BiH Sva prava zadržana.